Информация за Несебър и региона

Nessebar

 

c-t-66  Обща информация

c-t-66  История

c-t-66  Община

c-t-66  Справочник

c-t-66  Музеи

c-t-66  Медии

c-t-66  Празници

c-t-66  Култура

c-t-66  Транспорт

c-t-66  Полезни връзки

c-t-66  Други

 
 

Полезна информация за Несебърския регион

 

 

 

Информация за Несебър

Град Несебър се намира в централната част на Българското черноморие и представлява общински център. Намира се област Бургас и граничи с общините Поморие, Долни Чифлик и Бяла. Несебър притежава площ от 32000 кв. км, а общината обхваща територия от около 422 хил. дка. като обхваща и части от Стара планина и Черноморското крайбрежие.

Бреговата линия е силно разчленена и красиво очертава вазимодействието на суша и вода, оформяйки Несебърският полуостров

Старият град е разположен на романтичен скалист полуостров, свързан със сушата чрез тесен провлак. Полуостровът е около 850 метра дълъг и 300 метра широк.

Градът се намира на 36 км североизточно от Бургас, на 5 км от най-голямият курорт в България Слънчев бряг,  295 км от Пловдив, 98 км от Варна и 430 км от София.

Той е един от най-древните градове в Европа с хилядогодишна история. Атмосферата е уникална, поради невероятната смес от архитектура, която включва останките на над 40 църкви, римски и гръцки постройки и красиви къщи от 16-ти век.

Плажове около Несебър се смятат за едни от най-добрите на брега на Черно море

Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват. Той не е не само морски курорт, но и световно културно наследство на ЮНЕСКО, от 1983 г. В Старият град са запазени ценни исторически паметници. Можете да посетите: Археологическият музей, Етнографският музей, Църква Св. Стефан, Църква Св. Спас. Новата част на града се отличава с модерна архитектура, разполага с богато разнообразие от обекти за настаняване, ресторанти, дискотеки. В югоизточната част се намира Южният парк.

Днес Несебър е предпочитана туристическа дестинация, която се посещава ежегодно от хиляди туристи от цял свят, заради природните дадености на района и запазените паметници от изминалите епохи. Той е признат за древен град, съхранил история, култура, античност от миналото и пренесъл ги до настоящето, за да навява за някогашните народи в Европа.

Безспорен е фактът, че тук забавленията нямат край, купона е до зори, а плажната ивица обещава магията на лятна почивка

За почитателите на паметни и исторически места, Несебър е подготвил – архитектурно-историческия резерват; художествена галерия „Св. Иван баптистки“; етнографски музей. Средновековни църкви – „Христос Пантократор“ и „Св. Йоан Алитургетос“

Независимо дали се наслаждавате на спокойствието на стария град или оживените плажове и водни спортове на морския бряг, Несебър е един от най-красивите градове в България.

Климатът в района на Несебър е умерено континентален, силно повлиян от Черно море, както и от въздушните потоци, нахлуващи от Средиземно море. Средногодишната температура и 12.3 градуса. Лятато е умерено горещо а зимата мека. Снегът в зимния сезон е много ряко явление.

В Несебър има уредени археологическа и етнографска  експозиция. В етнографския музей ще може да разгледате народни носии, предмети на бита, вътрешна къщна уредба, занаятчийски и други произведения от този район.


 

   Промоции

 

Nessebar.org

eu

Контакти:

+420 723 490 472

+420 721 233 247

E-mail: nessebar@centrum.cz

 

  Сайтът е проектиран и се поддържа от фирма Cavalis Partner s.r.o Чехия. Собственик: Стефан Николов.  При използване на информация позоваването е задължително

  © 2016 Всички права запазени